Založ si blog

Ako Kotleba klame alebo zázračné hospodárenie v BBSK, časť prvá!

Po prečítaní januárového čísla propagačno-informačného materiálu Banskobystrického kraja som sa nestíhal diviť, aké finančné zázraky náš župan urobil počas svojho županovania. Veď sa len pozrite:

znizovanie_dlhu_kotleba

A to má ešte rok pred sebou. Po skončení roka 2017 to bude viac ako 22 mil. EUR. Poviete si: Ten chlap je zázračný! Z kadiaľ na to zobral? Aj na to si odpovedal vo svojich novinách:

nekredneme_kotleba

Nebudem sa tu rozpisovať, prečo tie zlodejiny svojich predchodcov nedal vyšetriť a pozatvárať ich. Ani, že nekradnúť je predsa normálne. Pozrel som sa na tieto čísla odborne, cez záverečné účty a rozpočty kraja.

A tu je výsledok:

Kotlebovi pomohol s hospodárením kraja štát. Ako je to možné?

Podstatnú časť rozpočtu kraja tvoria dane (podielové dane a daň z motorových vozidiel). Posiela ich štát, ktorý ich vyberie od občanov. A tu nastala výrazná zmena v prospech Kotlebu pred Maňkom:

Kraj pod vedením Maňka v rokoch 2010 až 2013 dostal od štátu daňové príjmy v celkovej výške cca 281 mil. EUR. Kraj pod vedením Kotlebu v rokoch 2016 až 2017 dostane od štátu daňové príjmy v celkovej výške cca 365 mil. EUR.

Kotleba teda dostane za svoje pôsobenie od štátu viac príjmov o 84 mil. EUR. A splatí dlhy vo výške 22 mil. EUR. A to ešte nekradne…:)

graf_rozpocet

A teraz úplne narovinu a jednoducho: Keby Kotleba šetril a bol dobrý hospodár ako sa snaží všetkých presvedčiť, použije na splatenie dlhu minimálne 84 mil. EUR, ktoré dostal navyše od štátu. Napriek tomu, on splatí len 22 mil. EUR. Kde sú teda zvyšné peniaze? (mimochodom Maňka splatil za svojho pôsobenia 10 mil EUR).

O dva týždne sa pozriem hlbšie do rozpočtu a prinesiem Vám ďalšie „pikošky“ vládnutia šetriaceho župana.

Matovičova Veľká deforma!

06.05.2021

Minister financií Igor Matovič hmlisto predstavil daňovo-odvodovú reformu s názvom Veľký tresk, resp. takto ju pripravovali na ministerstve financií ešte skôr ako Matovič tušil, že bude ministrom. Cieľom je pomôcť rodinám s deťmi a motivovať ostatné rodiny – nerodiny, aby mali deti. V skratke chce zjednodušiť platenie odvodov a daní a zvýšiť finančnú podporu na [...]

Škodná 25% DPH

03.05.2021

Nový minister financií prišiel s prevratnou myšlienkou, ako zvýšiť „daňový bonus na dieťa“ a pritom neurobiť dieru v rozpočte. Myšlienka je natoľko geniálna, že by nenapadla ani začínajúceho ekonóma na strednej škole. Zvýšenie DPH na 25%. Slovensko vyberie na DPH cca 7 mld. EUR ročne, pri tomto zvýšení by to bolo o 1,75 mld. viac. Ekonóm Matovič [...]

Stredné a východné Slovensko dopláca na Bratislavu

16.08.2018

Najdôležitejší zdroj príjmu VÚC sú tzv. podielové dane. Podielové dane sú dane všetkých fyzických osôb, ktoré sa vyberú na území SR. V praxi to znamená, že každý zamestnanec a živnostník, ktorý odvedie štátu dane z príjmu sa rozdelia medzi obce a kraje. Štát si z týchto daní nenechá nič. 70% ide obciam a 30% krajom. Do tohto momentu je všetko v poriadku. [...]

trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola, užitočná,

Čaputová: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

28.03.2024 15:11

Prezidentka sa pedagógom prihovorila pri príležitosti Dňa učiteľov.

machaj

SNS vyzýva riaditeľa RTVS Machaja, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

28.03.2024 15:05

Národniari zároveň oznámili, že sa v tejto súvislosti obrátia na príslušný výbor Národnej rady SR.

žena, nemocnica, lôžko, pacient, tehotná, tehotenstvo, gravidita, pankreas, cukrovka

Fatálne zlyhanie v pražskej nemocnici. Žene urobili potrat pri kontrole, splietli si pacientky

28.03.2024 14:52

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke došlo k obrovskému omylu.

Mahmúd Abbás

Palestínska samospráva má novú vládu

28.03.2024 14:51

Jej predsedom bude dlhoročný poradca prezidenta Muhammad Mustafá.

miroseget

Čísla sú zaujímavé len vtedy, keď im ľudia rozumejú...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 113535x
Priemerná čítanosť článkov: 11354x

Autor blogu

Kategórie