Založ si blog

Matovičova Veľká deforma!

Minister financií Igor Matovič hmlisto predstavil daňovo-odvodovú reformu s názvom Veľký tresk, resp. takto ju pripravovali na ministerstve financií ešte skôr ako Matovič tušil, že bude ministrom. Cieľom je pomôcť rodinám s deťmi a motivovať ostatné rodiny – nerodiny, aby mali deti. V skratke chce zjednodušiť platenie odvodov a daní a zvýšiť finančnú podporu na dieťa, tzn. zo súčasnej superhrubej mzdy sa bude platiť 20% daň z príjmu a 25% odvody, na dieťa sa zvýši rodinný prídavok na 100€ a daňový bonus na 100€ pre prvé dieťa a každé ďalšie na 200€ (max do výšky zaplatených odvodov a daní).

Pozitíva pripravovanej reformy:

  • Zjednodušenie daňovo-odvodového systému. Toto potrebujeme ako soľ. Dôsledkom tohto kroku by mohlo byť postupné zľučovanie Daňových úradov a Sociálnej poisťovne do jednej inštitúcie,čo môže priniesť nižšie náklady na obsluhu systému.
  • Rodiny s deťmi a pracujúcimi rodičmi si skutočne prilepšia. Toto je však len dočasná výhoda, ktorú zaplatíme neskôr. Vysvetlím na záver.

Negatíva pripravovanej reformy:

  • Reforma postihne ľudí bez detí. Ten, kto nemá dieťa, po reforme zarobí menej.
  • Reforma postihne ľudí bez práce. Filozofia Veľkého tresku (názov reformy) je finančne odmeňovať pracujúcich rodičov a finančne postihovať nepracujúcich rodičov.
  • Výrazne deficitná reforma. Počíta sa s 2,5 mld. ročnými nákladmi, ktoré nie sú kryté príjmami.
  • Presun veľkého pomeru z odovodových príjmov do daňových príjmov. Dôsledkom je nejasný dopad na dôchodkový systém, konkrétne na výšku dôchodkov.
  • Príliš veľká reforma, ktorá postihne takmer všetky rezorty a bude potrebná príliš veľká a komplikovaná zmena legislatívy naprieč všetkými rezortmi. Práve tu padne kosa na kameň, lebo by sa muselo prekopať obrovské množstvo zákonov.

Reforma je dokonca postavená tak, že chudobní dostanú zase menej ako bohatší. A je úplne jedno, či chudobnejší človek s menším zárobkom žije sám alebo so štyrmi deťmi. Táto reforma zvýhodňuje ľudí s vyššími príjmami. Ide úplne proti sociálnej filozofii pomoci chudobnejším. Napr. pri minimálnej mzde (623€) dostane bezdetný človek menší príjem oproti súčasnosti o 9% a pri mzde 2000 € už dokonca dostane viac ako v súčasnosti. Rovnako je to aj pri matke so štyrmi deťmi: tá, ktorá má minimálnu mzdu si prilepší o 492€ a tá, ktorá zarába 2000 € si prilepší o 872€ do rodinného rozpočtu.

Je to tak, Matovičovci vymysleli reformu pre bohatých. Lebo keď si uvedomíme, že sa nám rodinný príjem polepší počas osemnástich rokov nášho dieťaťa a zvyšné roky nášho života sa nám príjem zníži, tak máme v živote krásne Pyrrhovo víťazstvo vďaka Matovičovej deforme! Nehovoriac o tom, že deficit takéhoto modelu budeme musieť zaplatiť inými daňami počas celého nášho života.

——————————————

Na záver Vám prinášam zopár konkrétnych výpočtov Matovičovej deformy:

Škodná 25% DPH

03.05.2021

Nový minister financií prišiel s prevratnou myšlienkou, ako zvýšiť „daňový bonus na dieťa“ a pritom neurobiť dieru v rozpočte. Myšlienka je natoľko geniálna, že by nenapadla ani začínajúceho ekonóma na strednej škole. Zvýšenie DPH na 25%. Slovensko vyberie na DPH cca 7 mld. EUR ročne, pri tomto zvýšení by to bolo o 1,75 mld. viac. Ekonóm Matovič [...]

Stredné a východné Slovensko dopláca na Bratislavu

16.08.2018

Najdôležitejší zdroj príjmu VÚC sú tzv. podielové dane. Podielové dane sú dane všetkých fyzických osôb, ktoré sa vyberú na území SR. V praxi to znamená, že každý zamestnanec a živnostník, ktorý odvedie štátu dane z príjmu sa rozdelia medzi obce a kraje. Štát si z týchto daní nenechá nič. 70% ide obciam a 30% krajom. Do tohto momentu je všetko v poriadku. [...]

Autobusy zadarmo alebo integrovaná doprava?

04.12.2017

V tomto článku sa chcem pozrieť na ideálny model verejnej dopravy v Banskobystrickom samosprávnom kraji: verejná doprava zadarmo. Mohla by k tomu prispieť aj integrovaná doprava. Je to možné? V roku 2013 verejné autobusy v našom kraji prepravili takmer 26 mil. osôb. O tri roky neskôr to už bolo o 4 milióny menej. Napriek tomu boli výdavky v roku 2016 vyššie o 13 mil. [...]

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

miroseget

Čísla sú zaujímavé len vtedy, keď im ľudia rozumejú...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 114118x
Priemerná čítanosť článkov: 11412x

Autor blogu

Kategórie