Založ si blog

Škodná 25% DPH

Nový minister financií prišiel s prevratnou myšlienkou, ako zvýšiť „daňový bonus na dieťa“ a pritom neurobiť dieru v rozpočte. Myšlienka je natoľko geniálna, že by nenapadla ani začínajúceho ekonóma na strednej škole. Zvýšenie DPH na 25%.

Slovensko vyberie na DPH cca 7 mld. EUR ročne, pri tomto zvýšení by to bolo o 1,75 mld. viac. Ekonóm Matovič argumentuje tým, že to zaplatia hlavne bohatí. Vychádza zrejme z toho, že bohatí ľudia míňajú viac ako chudobní, logicky teda vychádza, že bohatí zaplatia viac ako chudobní. Toto však platí len v kumulatívnom vyjadrení, reálne práve pri DPH zaplatí bohatý rovnakú sadzbu ako chudobný.

A tu prichádza kameň úrazu.

Škodlivosť vysokej DPH.

  1. Najvyššia škodlivosť rovnakej vysokej sazdby DPH je postih najchudobnejších. Keďže takmer celý svoj príjem míňajú na základné životné potreby, ich život sa v tom okamihu predraží o 5%. Pri blízkom zvyšovaní inflácie, zvyšovaní cien tovarov a služieb bude zvýšenie DPH znamenať ďalšiu ranu pre nizkopríjmové skupiny obyvateľov.
  2. Druhý problém pri zvýšení DPH je vyššia motivácia v kradnutí. Slovensko má jednu z najväčších daňových medzier v EU. Slovensko nevyberie  a malo by vybrať na DPH ročne viac o 1,6 mld. €. Je to úroveň 20%, čo je jedna z najvyšších v EU. Susedné Česko má 12%, Poľsko 10% a Maďarsko 8,4%. Jednoznačne sme najlepší v kradnutí DPH a pri vyššej sadzby sa prirodzene motivácia zvýši.

Aké je riešenie? Kde zobrať 1,75 mld. EUR napr. na vyšší daňový bonus na dieťa?

  1. Odstrániť medzeru vo výbere DPH tzv. prenosom daňovej povinnosti na príjemcu. Na Slovensku to už pri niektorých komoditách funguje a verím, že by sa to po dohode s EU dalo vyjednať na všetky tovary a služby. V takomto prípade by sa úplne odstránila možnosť daňových podvodov zo strany podnikateľov. Lebo ruku na srdce, bežný spotrebiteľ DPH nevie ukradnúť.
  2. Zavedenie progresívnej dane z príjmu. Jediný recept ako môžu bohatí zaplatiť viac.
  3. Zvýšenie majetkových daní, hlavne pre luxusné hnuteľné a nehnuteľné veci.
  4. Bankový odvod.
  5. Daň z platobných transakcií, ktorá ako jediná do budúcna môže nahradiť všetky ostatné dane a je úplne spravodlivá. V súčasnosti by vedela zaviesť ako-takú spravodlivosť voči veľkým korporáciám, ktoré využívajú daňové „raje“ (napr. Facebook, Google…)

Súčasná vláda sa nevie odhodlať urobiť poriadok vo verejných financiách. Síce má silný dôvod – pandémiu – zatiaľ však dane len znižovala, aj to nezmyselne. Zrušením bankového odvodu prišli verejné financie o 260 mil € a spotrebitelia nezaznamenali zníženie bankových poplatkov.

Zvyšovanie sadzby DPH sa dá podporiť jej následným znížením na vybrané komodity, napr. potraviny a energie. Takáto zmena DPH by priniesla vyššiu životnú úroveň menej príjmovým skupinám obyvateľov a nemala by negatívny vplyv na štátny rozpočet.

Matovičova Veľká deforma!

06.05.2021

Minister financií Igor Matovič hmlisto predstavil daňovo-odvodovú reformu s názvom Veľký tresk, resp. takto ju pripravovali na ministerstve financií ešte skôr ako Matovič tušil, že bude ministrom. Cieľom je pomôcť rodinám s deťmi a motivovať ostatné rodiny – nerodiny, aby mali deti. V skratke chce zjednodušiť platenie odvodov a daní a zvýšiť finančnú podporu na [...]

Stredné a východné Slovensko dopláca na Bratislavu

16.08.2018

Najdôležitejší zdroj príjmu VÚC sú tzv. podielové dane. Podielové dane sú dane všetkých fyzických osôb, ktoré sa vyberú na území SR. V praxi to znamená, že každý zamestnanec a živnostník, ktorý odvedie štátu dane z príjmu sa rozdelia medzi obce a kraje. Štát si z týchto daní nenechá nič. 70% ide obciam a 30% krajom. Do tohto momentu je všetko v poriadku. [...]

Autobusy zadarmo alebo integrovaná doprava?

04.12.2017

V tomto článku sa chcem pozrieť na ideálny model verejnej dopravy v Banskobystrickom samosprávnom kraji: verejná doprava zadarmo. Mohla by k tomu prispieť aj integrovaná doprava. Je to možné? V roku 2013 verejné autobusy v našom kraji prepravili takmer 26 mil. osôb. O tri roky neskôr to už bolo o 4 milióny menej. Napriek tomu boli výdavky v roku 2016 vyššie o 13 mil. [...]

Fico

Premiér vyzval predsedu Najvyššieho súdu, aby poskytol informácie o prerozdeľovaní spisov

24.04.2024 16:51

Podľa Fica je podozrivé, že v minulosti všetky najcitlivejšie veci, v ktorých sa rozhodovalo o opravných prostriedkoch, pripadali senátu 5T sudcu Juraja Klimenta.

Rusko, Ukrajina, vojna, konflikt, Donbas

Omilostení zločinci páchajú v Rusku zverstvá. Brutálne vraždy a znásilnenia veteránov z frontu otriasli krajinou

24.04.2024 16:17

Bývalý vojak svoju obeť najskôr uškrtil a potom rozrezal jej telo na menšie časti, ktoré natlačil do dvojice kufrov. Ďalší brutálne zavraždil a znásilnil penzistku.

súdna rada výbor

Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady, Mazák a Majerník to odmietajú

24.04.2024 15:20

Koaliční poslanci odvolávanie odôvodňujú stratou dôvery a pochybnosťami o svedomitom výkone právomocí členov.

medveď

V okolí obce Košická Belá sa vodičovi pred autom zjavil medveď

24.04.2024 14:52

Polícia vyzýva na ostražitosť a opatrnosť.

miroseget

Čísla sú zaujímavé len vtedy, keď im ľudia rozumejú...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 114140x
Priemerná čítanosť článkov: 11414x

Autor blogu

Kategórie