Matovičova Veľká deforma!

6. mája 2021, miroseget, Nezaradené

Minister financií Igor Matovič hmlisto predstavil daňovo-odvodovú reformu s názvom Veľký tresk, resp. takto ju pripravovali na ministerstve financií ešte skôr ako Matovič tušil, že bude ministrom. Cieľom je pomôcť rodinám s deťmi a motivovať ostatné rodiny – nerodiny, aby mali deti. V skratke chce zjednodušiť platenie odvodov a daní a zvýšiť finančnú podporu na dieťa, tzn. zo súčasnej superhrubej mzdy sa bude platiť 20% daň z príjmu a 25% odvody, na dieťa sa zvýši rodinný prídavok na 100€ a daňový bonus na 100€ pre prvé dieťa a každé ďalšie na 200€ (max do výšky zaplatených odvodov a daní).

Pozitíva pripravovanej reformy:

Negatíva pripravovanej reformy:

Reforma je dokonca postavená tak, že chudobní dostanú zase menej ako bohatší. A je úplne jedno, či chudobnejší človek s menším zárobkom žije sám alebo so štyrmi deťmi. Táto reforma zvýhodňuje ľudí s vyššími príjmami. Ide úplne proti sociálnej filozofii pomoci chudobnejším. Napr. pri minimálnej mzde (623€) dostane bezdetný človek menší príjem oproti súčasnosti o 9% a pri mzde 2000 € už dokonca dostane viac ako v súčasnosti. Rovnako je to aj pri matke so štyrmi deťmi: tá, ktorá má minimálnu mzdu si prilepší o 492€ a tá, ktorá zarába 2000 € si prilepší o 872€ do rodinného rozpočtu.

Je to tak, Matovičovci vymysleli reformu pre bohatých. Lebo keď si uvedomíme, že sa nám rodinný príjem polepší počas osemnástich rokov nášho dieťaťa a zvyšné roky nášho života sa nám príjem zníži, tak máme v živote krásne Pyrrhovo víťazstvo vďaka Matovičovej deforme! Nehovoriac o tom, že deficit takéhoto modelu budeme musieť zaplatiť inými daňami počas celého nášho života.

——————————————

Na záver Vám prinášam zopár konkrétnych výpočtov Matovičovej deformy: