Založ si blog

Kotleba vs Vrece zemiakov

Predstavme si spoločne situáciu, kedy by namiesto Kotlebu zasadlo do kresla predsedu BBSK Vrece zemiakov. Čoskoro pochopíte, prečo píšem vrece s veľkým V…

Keďže Kotleba sa hrdo hlási, že on je dobrý hospodár a už viackrát som Vám ukázal, že je to nezmysel (tu a tu) som sa rozhodol porovnať jeho hospodárenie s hospodárením Vreca zemiakov. Podstatou je ukázať, čo by bolo pre náš kraj lepšie: Vrece zemiakov, ktoré nerobí nič alebo Kotleba, ktorý nekradne a znižuje zadĺženie nášho kraja. Vyšla mi zaujímavá tabuľka:

lepsi_hospodar

Dar od Maňku je rezervný fond, ktorý si Kotleba našiel na stole pri nástupe do funkcie, dar od Vlády SR sú navýšené príjmy z podielových daní, ktorými sa zvýšili príjmy rozpočtu BBSK za 4 roky, dar od EU sú Eurofondy, ktoré Kotleba najskôr bezproblémov prijímal, neskôr ich už „akože“ nechcel.

Určite ste si všimli dve podstatné veci: Eurofondy a splátky úverov. A áno, dobre vidíte.

  1. Kotleba splatil rovnakú výšku úverov ako Vrece zemiakov. Za celé štyri roky sa držal splátkových kalendárov, ktoré mu dohodli jeho predchodcovia. Za celé štyri roky nevyjednával s bankami a darované vyššie príjmy nepoužil na rýchlejšie splácanie úverov. Tzn. je jedno, či by bolo na úrade Vrece zemiakov alebo Kotleba. Pri splátke úverov by postupovali úplne rovnako.
  2. Eurofondy majú dvojaký rozmer: nielen svojou neschopnosťou prišiel o možnosť čerpať eurofondy, ale svojou neschopnosťou zmietol zo stola už schválené eurofondy, ktoré len stačilo realizovať.

Výsledok je úplne jasný. Pre hospodárenie BBSK by bolo lepšie Vrece zemiakov ako Kotleba. Minimálne by sme mali v rozpočte viac o 33 mil. EUR. (možno sa pýtate, kde je tých 78 mil. EUR…? – jeho voliči sa to nepýtajú…)

Keby bol Kotleba normálny a netrpel ideologickým postihom, tak mohol mať v rozpočte viac o 133 mil. EUR ako jeho predchodca. Mohol mať splatené všetky dlhy, opravené Domovy dôchodcov, perfektné cesty a mosty, moderné školy a hlavne mohol všetkým ukázať, že to vie. Veď je to takmer ročný rozpočet nášho kraja.

Našťastie nám ukázal pravý opak!

 

Matovičova Veľká deforma!

06.05.2021

Minister financií Igor Matovič hmlisto predstavil daňovo-odvodovú reformu s názvom Veľký tresk, resp. takto ju pripravovali na ministerstve financií ešte skôr ako Matovič tušil, že bude ministrom. Cieľom je pomôcť rodinám s deťmi a motivovať ostatné rodiny – nerodiny, aby mali deti. V skratke chce zjednodušiť platenie odvodov a daní a zvýšiť finančnú podporu na [...]

Škodná 25% DPH

03.05.2021

Nový minister financií prišiel s prevratnou myšlienkou, ako zvýšiť „daňový bonus na dieťa“ a pritom neurobiť dieru v rozpočte. Myšlienka je natoľko geniálna, že by nenapadla ani začínajúceho ekonóma na strednej škole. Zvýšenie DPH na 25%. Slovensko vyberie na DPH cca 7 mld. EUR ročne, pri tomto zvýšení by to bolo o 1,75 mld. viac. Ekonóm Matovič [...]

Stredné a východné Slovensko dopláca na Bratislavu

16.08.2018

Najdôležitejší zdroj príjmu VÚC sú tzv. podielové dane. Podielové dane sú dane všetkých fyzických osôb, ktoré sa vyberú na území SR. V praxi to znamená, že každý zamestnanec a živnostník, ktorý odvedie štátu dane z príjmu sa rozdelia medzi obce a kraje. Štát si z týchto daní nenechá nič. 70% ide obciam a 30% krajom. Do tohto momentu je všetko v poriadku. [...]

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

miroseget

Čísla sú zaujímavé len vtedy, keď im ľudia rozumejú...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 10
Celková čítanosť: 113557x
Priemerná čítanosť článkov: 11356x

Autor blogu

Kategórie